top of page

5 tips til cykelstørrelse

Der findes mange tabeller derude på det store internet, og dem skal vi nok vise dig, lige om lidt. Men før du læser dem, skal vi lige fremhæve nogle vigtige pointer! Læs også vores købsguide.

1. Intet slår en prøvetur

Du skal køre på cyklen hver dag, og den skal føles rigtigt. Der er mange årsager til, at guider til størrelser er forsimplede og at de ikke erstatter at mærke efter selv, og måske endda spørge en fagmand. Den lange tekst herefter er egentligt blot en uddybning af denne pointe. 

2. Cyklers geometri. 

Cykler er bygget efter forskellige design, og dette italesættes ofte som cyklens geometri. Vi taler altså ikke om udseendet, men om cyklens form, og fx afstand fra hjul til hjul, cyklens længde ift. dens højde osv. 

Tag fx en cykel hvor rytteren sidder ret op og ned på sadlen. Da du cykler foroverbøjet, er det mindre relevant for lang din overkrop er, og sadlen kan sættes op/ned og tilpasses din benlængde. Her er stellets størrelse ikke så vigtigt, som ved andre cykeltyper, og ved denne type cykel er det mindre afgørende at følge diverse steltyper. Fx passer en stelstørrelse 52cm bedstemorcykel nok 80% af danske kvinder. Leder du derimod efter en racercykel, så er det en helt anden snak. For nu at forvirre det hele endnu mere, så bygger forskellige mærker og fabrikker cykler på hver deres måde, og således kan 2 cykler af samme stelstørrelse godt passe mere eller mindre godt for den samme cyklist. 

3. Cyklers opbygning 

Et stel er det mest afgørende for hvorvidt en given cykel passer dig. Det er bare langt fra alt der har indflydelse på det. Frempind, styr, hjulstørrelse, dækstørrelse og sadelpind kan også have en betydning for hvilken cykel, der passer en given person.  Igen er der altså et argument for, at stelguides skal tages med et gran salt. Som gode omtrentlige vejledninger men ikke som sandheder der giver det fulde billede. Og ikke som erstatning til at prøvekøre en cykel først.

4. Menneskers opbygning

Nogle har lange arme ift. deres højde, andre har lange ben og korte overkroppe osv. Så hvilken cykelstørrelse der passe lige netop dig, er ikke nødvendigvis det en given stelguide siger. Måske har du et svaj i ryggen som har en betydning for måden du cykler og således kan der være endnu en grund til, at du skal prøve dig frem. 

5. Fik vi sagt at du skal prøve en cykel før du køber noget?

Ok, NU må du gerne se på nogle ganske fornuftige størrelsesguides

http://stelguide.dk/

https://cykelexperten.dk/find-rigtige-cykelstoerrelse/

Læs også vores købsguide, klik her!

bottom of page